Uw vraag direct beantwoorden : 02-808 9025

Menu Hide

Aanmelden gegevensdrager

Call Me

Brussel | 29 mei 2015 – Op het vlak van opslagmedia zijn harde schijven vaak het eerste waar men aan denkt. Maar tegenwoordig zijn Solid State Drives (SSD’s) aan een snelle opmars bezig, omdat ze een heleboel voordelen bieden. Maar wist u al dat er ook opslagapparaten zijn die deze twee modellen combineren? Hybride schijven bevatten zowel flashgeheugen als magnetische schijven.

U stelt zich misschien de vraag: welk van deze opslagmedia kies ik best? Om u te helpen een keuze te maken, hebben we een overzicht gemaakt van de voor- en nadelen van alle types. Hierbij hebben we ook gekeken naar de mogelijkheid om data van het medium veilig te kunnen wissen en wat er gebeurt als u nog kunt doen als het opslagmedium is gecrasht.

Harde Schijven

Sinds jaar en dag zijn harde schijven het opslagmedium naar keuze voor computers, laptops en datacentra. Nochtans is de technologie achter deze apparaten decennialang onveranderd gebleven. Alle harde schijven bestaan namelijk uit een reeks magnetische disks die gepaard worden met lees- en schrijfkoppen.

Harde schijven hebben de volgende kenmerken:

Deze modellen zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar veel opslagruimte voor weinig geld, en geen nood hebben aan baanbrekende snelheidsprestaties.

SSD

SSD staat voor Solid State Drive. In tegenstelling tot klassieke harde schijven hebben SSD’s geen bewegende onderdelen. De platters en leeskoppen werden namelijk vervangen door een NAND flashgeheugen.

De belangrijkste kenmerken van SSD’s:

 • Duurzaam, omdat er geen bewegende onderdelen zijn
 • Hogere lees- en schrijfsnelheden dan HDD’s
 • Minder gevoelig voor schade
 • Duurder dan een klassieke harde schijf
 • Prestaties kunnen variëren naargelang hoe vol het geheugen is
 • Het is nog niet bekend hoe lang data op een SSD bewaard blijft
 • Data recovery van een SSD is duur en omslachtig
 • 100% veilig data wissen is nog niet altijd gegarandeerd

Snelheid is de voornaamste reden waarom men voor een SSD kiest. Zoals verwacht heeft deze extra snelheid een hoger prijskaartje.

Vanuit “security” perspectief kiest men nog altijd liever voor een harde schijf. Deze is 100% veilig te wissen zodat geen spoor van data meer achterblijft. Bij een SSD is dit lastiger omdat de nand chips, waaruit de SSD’s zijn opgebouwd, gebruik maken van wearing levels, en andere nog niet voldoende onderzochte technologieen. Garanties op 100% secure wipe op fysiek niveau zult u dan ook niet krijgen. Ook als zich een onverhoopte calamiteit voordoet en de mediadrager crasht, is men beter af met een HDD dan met een SSD. HDD’s kunnen tegen aanzienlijk lagere kosten in een professioneel data recovery laboratorium gerecoverd worden.

Omdat SSD’s nog niet zo lang meegaan is nog niet echt bekend hoe snel data op een SSD “afbreekt” (dit heet ook wel ‘datarot’). HDD’s kan men veilig enkele (5) jaren wegleggen zonder dat datarot optreedt. Bij een SSD weet men dit nog niet.

Hybride Schijven

Maar als security overwegingen niet bepalend zijn kunnen we hybride schijven omschrijven als ‘The best of both worlds’. Deze datadragers bevatten zowel een reeks platters met leeskoppen als flashgeheugen.

Het is belangrijk om te weten dat deze hybride schijven als één schijf aanzien worden door het besturingssysteem. U bepaalt niet zelf welke bestanden op welk deel worden opgeslagen. De firmware beslist dit automatisch.

Het SSD gedeelte wordt als ‘cache’ gebruikt. Data die u regelmatig nodig heeft, bijvoorbeeld het besturingssysteem of belangrijke programma’s, worden op het SSD gedeelte gezet. U geniet van een snellere lees- en schrijfsnelheid, terwijl de magnetische schijven voor extra opslagvolume zorgen.

Redenen om voor een hybride schijf te kiezen:

 • Prestatiewinsten ten opzichte van een HDD
 • Goedkoper dan een SSD
 • Neemt slechts één drive bay in
 • Data wordt automatisch verdeeld

De redenen om er niet voor te kiezen zijn:

 • Niet veilig te wissen
 • Duur bij data recovery
 • Misschien minder veilig als langere termijn opslag

Hybride schijven erven de voor- en nadelen van beide systemen. Het is een gulden middenweg die voor heel wat consumenten en ondernemingen interessant is.

76% van de mensen vond dit data recovery blog nuttig