Uw vraag direct beantwoorden : 02-808 9025

Menu Hide

Aanmelden gegevensdrager

Call Me

Brussel | 22 juli 2015 – Een smartphone is erg gevoelig voor schade. Wanneer u deze draagbare telefoon per ongeluk op de grond laat vallen, is de kans groot dat het scherm barst of de behuizing beschadigd wordt. Maar ook water is gevaarlijk. In tegenstelling tot valschade, zal water vooral intern voor problemen zorgen. Een smartphone, tablet of MP3-speler die in het water valt ziet er extern misschien ok uit, maar dat is intern niet altijd het geval.

Is uw telefoon in het water gevallen? Probeer dan onderstaande oplossingen.

PS: het is een goed idee om deze oplossingen preventief te lezen, zodat u in geval van nood snel kan handelen.

Stap 1. Zet uw smartphone uit

Het eerste wat u moet doen nadat uw smartphone in het water gevallen is, is de telefoon uitzetten. Doe dit via de aan/uit-knop of verwijder de batterij. Zet het toestel niet terug aan voordat u de volgende stappen doorlopen heeft.
Iedereen weet dat water en elektriciteit niet goed samengaan. Door de telefoon zo snel mogelijk uit te zetten of de batterij de verwijderen, voorkomt u een kortsluiting. De meeste onderdelen zullen immers waterschade overleven zolang er geen stroom op staat.

Stap 2. Afdrogen

Probeer het toestel zo goed mogelijk af te drogen met behulp van keukenpapier of toiletpapier. Verwijder (indien mogelijk) de behuizing en verwijder ook binnenin het water.
We raden aan om geen haardroger te gebruiken. Door de warmte die gegenereerd wordt, kunnen bepaalde onderdelen uitzetten waardoor het vocht op moeilijk bereikbare plaatsen komt.

Stap 3. In rijst leggen

Van zodra u manueel het meeste vocht heeft verwijderd, kan u de smartphone in een luchtdicht bakje met ongekookte rijst leggen. Deze rijst zal het overtollige vocht opnemen. Laat het toestel 24 tot 36u liggen om de rijst haar werk te laten doen.

Als alternatief zijn er verschillende chemische droogmiddelen, zoals silicagel (de kleine zakjes in schoenendozen). Nochtans kiezen de meeste mensen met een smartphone die in het water viel voor rijst, omdat ze dit meestal in huis hebben. Bovendien is rijst erg goedkoop.

Stap 4. Het toestel heropstarten

Heeft u alle stappen gevolgd? Dan is de waterschade aan uw smartphone tot een minimum beperkt. De kans is groot dat u het toestel opnieuw kan gebruiken.
Heeft u minder geluk en start uw smartphone niet meer op? Dan raden we aan om contact op te nemen met de fabrikant.
Is uw smartphone in het water gevallen en wilt u zeker geen gegevens kwijtspelen? Contacteer dan Stellar Data Recovery via het nummer +32 (0)2-808 9025. Wij kunnen alle data – zoals contactgegevens, berichten en foto’s – van een smartphone met waterschade recupereren. Voor dataverlies hoeft u dus geen schrik te hebben.

76% van de mensen vond dit data recovery blog nuttig