Uw vraag direct beantwoorden : 02-808 9025

Menu Hide

Aanmelden gegevensdrager

Call Me

Brussel | 27 februari 2015 – Met de data recovery van Stellar kunnen verloren bestanden teruggehaald worden. Maar hoe gaat dit proces in zijn werk? Welke stappen worden er doorlopen om de gegevens terug te halen? In dit artikel krijgt u een blik achter de schermen van een data recovery center.

Stap 1: Diagnose

Het data recovery proces start met een diagnose. Van zodra de datadrager in het laboratorium aankomt, wordt deze grond geanalyseerd. Er wordt gekeken of de gegevens te recupereren zijn en hoeveel dit zou kosten. Deze informatie wordt in een offerte gegoten en aan de klant bezorgd. Geeft die groen licht, dan wordt het data recovery proces gestart.

Stap 2: Gegevens lezen

De gegevens worden gelezen in een stofvrij lab. Zo blijven alle opslagmedia stof- en vlekvrij, om extra schade te voorkomen. Voor de meest delicate handelingen is er zelfs een afgesloten gedeelte met extra voorzorgsmaatregelen.

Hoe de gegevens worden gelezen hangt af van het soort datadrager. Elk opslagmedium vereist namelijk een specifieke techniek. Onze medewerkers hebben ervaring met de meest courante merken en modellen, maar ook voor nieuwe datadragers gaan wij op zoek naar een passende oplossing.

Harde schijven

De meeste data recovery opdrachten zijn van toepassing op harde schijven. Hoe we deze data recupereren, hangt af van de schade. Indien de platters (de magnetische schijven waar de gegevens worden bewaard) kapot zijn, is het bijna onmogelijk om de bestanden terug te halen. Als de controller kapot is – de chip die de platters en leeskoppen aanstuurt – lukt dit wel. We vervangen deze controller door een nieuw model om de gegevens te lezen. Soms is het vinden van de juiste controller een hele uitdaging, omdat elk model een andere chip heeft. Gelukkig hebben we een uitgebreide ‘bibliotheek’ met harde schijven van verschillende merken om op terug te vallen.

De 'clean room' in het lab van Stellar Data Recovery

De ‘clean room’ in het lab van Stellar Data Recovery

USB-Sticks

USB-Sticks werken op een andere manier. Hier worden de platters vervangen door een opslagchip. Er zitten dus twee chips in het toestel; een controller en een opslagchip. Is de opslagchip kapot, dan is het einde verhaal. Als deze nog werkt, wordt de chip op een universele reader geplaatst om de gegevens te lezen

SSD-Schijf

Een SSD-Schijf is te vergelijken met een USB-Stick. Deze schijf bestaat echter uit meerdere opslagchips. Bij datarecuperatie van een SSD-Schijf moeten we dus eerst kijken welke opslagchip kapot is. Daarna kunnen we proberen om de gegevens op de overige opslagchips te redden.

Een kapotte iPhone 5s waaruit Stellar nu data probeert terug te halen

Een kapotte iPhone 5s waaruit Stellar nu data probeert terug te halen

Smartphones en tablets

Smartphones en tablets maken ook gebruik van SSD-datadragers. Maar ze hebben een extra uitdaging. Bij de meeste toestellen worden de gegevens namelijk versleuteld. Om ze te ontcijferen moet ook de controllerchip aangesproken worden. Dit vraagt dus extra werk.

Het is Stellar al gelukt data terug te halen uit deze HTC One

Het is Stellar al gelukt data terug te halen uit deze HTC One

Stap 3: Data redden

Als we de gegevens kunnen lezen, starten we met de laatste stap. Er wordt eerst een kloon gemaakt van alle data en daarna nog een kopie. Zo is er steeds een back-up in het geval er iets misgaat. Op basis van een partitietabel (bijvoorbeeld FAT, NTFS, enz.) worden deze data omgezet in bruikbare bestanden. Tenslotte worden de geredde bestanden op een nieuwe schijf aan de klant terugbezorgd, eventueel samen met de defecte apparatuur.

76% van de mensen vond dit data recovery blog nuttig