Uw vraag direct beantwoorden : 02-808 9025

Menu Hide

Aanmelden gegevensdrager

Call Me
  • Gepubliceerd op

Alles over hoe je per ongeluk verwijderde bestanden kunt herstellen lees je uitvoerig in dit artikel in Clickx magazine. Auteur Toon van Daele schrijft uitgebreid over logische schade, fysieke schade, SSD’s, harde schijven, cleanrooms en alle andere belangrijke zaken die bij data recovery te pas komen.

Levensredder: verwijderende bestanden zijn niet verloren

Computers zijn onmisbaar geworden. We worden er steeds afhankelijker van, zowel op privaat als professioneel vlak. De kans dat het ooit mis gaat, blijft bij de meeste mensen een verre gedachte. Nochtans vertelt de realiteit een ander verhaal.

Volgens een studie van Google stijgt de kans op een gecrashte harde schijf jaarlijks met ongeveer 10%. Daarnaast zijn er verschillende virussen in omloop die een systeem onbruikbaar kunnen maken. En dan hebben we het nog niet over diefstallen, branden en menselijke fouten gehad.
Kortom, er zijn heel wat oorzaken voor computerfalen en/of dataverlies. Al je dierbare foto’s, belangrijke e-mails en confidentiële bestanden kunnen dus in een oogwenk weg zijn. Daarom is een back-up aangewezen. Helaas wordt dit wel eens vergeten.

Wil dat zeggen dat je alles voorgoed kwijt bent? Helemaal niet, want als het gaat om schade aan de harde schijf (softwarematig of fysiek), kunnen de bestanden meestal gered worden.

Data recovery voor doe-het-zelvers

De eerste stap van mensen met dataverlies is de zoektocht naar data recovery software. Gelukkig is er op dit vlak een overvloed aan keuze. Dat klinkt misschien als goed nieuws, maar is het niet. De succesratio van deze softwarepakketten varieert namelijk. En je wil toch niet tientallen euro’s betalen voor data recovery software waar je niets aan hebt?

Daar heeft Stellar een oplossing op gevonden. Er werden verschillende data recovery softwarepakketten ontwikkeld die zich toespitsen op een bepaald systeem. Zo verhoogt de slaagkans van het data recovery proces.

Verder is er een preview mogelijk. Je krijgt een overzicht van de recupereerbare bestanden voordat je de software aankoopt. Zo koop je geen kat in een zak.

Deze software is dus erg interessant voor doe-het-zelvers met dataverlies door softwareschade. Fysieke schade is echter een ander verhaal. Hierbij moet men de behuizing openschroeven, iets wat best door een professional gebeurt.

Voor fysieke schade

Zelf een kapotte harde schijf openschroeven voor een herstelpoging kan extra schade veroorzaken. Daarom laat u dit best aan een professional over.

Data recovery bedrijven zoals Stellar hebben speciale appratuur en een klasse 100 clean room om datarecuperaties uit te voeren. Ook wanneer het gaat om complexe opdrachten, zoals RAID-installaties, is een data recovery professional aan te raden.

Stellar hanteert trouwens een no cure, no pay principe. Ook het ophalen van de datadrager bij de klant kost niets. Verder is er een erg scherpe prijszetting voor particulieren; €750 in geval van een mechanische defecte harde schijf en €260 bij logische schade. Dat klinkt misschien duur voor verloren vakantiefoto’s, maar bij de foto’s van je huwelijk of eerste (klein)kind weegt dit niet op tegen de emotionele waarde.