Home Hide

SAN systemen: alles wat u moet weten

Er zijn verschillende manieren om data op te slaan. Een van die manieren die regelmatig door grote bedrijven wordt gebruikt, is een SAN systeem. SAN biedt immers allerlei interessante voordelen bij het beheer van grootschalige datanetwerken. In dit artikel leert u alles over deze datatechnologie.

Wat is SAN?

SAN staat voor Storage Area Network. Het is een netwerk van gedeelde opslagapparaten. Een SAN systeem zorgt ervoor dat meerdere datadragers worden gecombineerd tot één entiteit die bereikbaar is vanuit meerdere servers. Een SAN kan uit twee servers met enkele opslagapparaten bestaan, maar evengoed uit honderden servers met toegang tot miljoenen megabytes aan opslagruimte.

Verschil DAS, NAS en SAN

Algemeen gezien zijn er drie opslagtechnieken: Direct Attached Storage (DAS), Network Attached Storage (NAS) en Storage Area Network (SAN).

Een Direct Attached Storage (DAS) kent iedereen. Het is een datadrager die rechtstreeks met een computer verbonden is en geen deel uitmaakt van een groter netwerk. Het meest bekende voorbeeld van een DAS is de interne harde schijf van uw desktop of laptop.

Een Network Attached Storage (ook wel NAS genoemd) verplaatst de dataopslag naar het netwerk. Bestanden worden opgeslagen op een extern apparaat dat zich in hetzelfde gebouw bevindt of kilometers verderop.

Een Storage Area Network (SAN) wordt vaak verward met een NAS. Het belangrijkste verschil zit hem in de laatste term van het acroniem: bij een SAN gaat het om een echt netwerk van opslagmedia, terwijl een NAS een opslagapparaat is dat deel uitmaakt van een IP netwerk.

Dit verschil wordt duidelijk wanneer u naar het gebruik van een NAS-apparaat kijkt. Er zijn verschillende NAS-apparaten op de markt. Sommige zijn geavanceerder dan andere, maar meestal gaat het om een toestel dat een of meerdere harde schijven (of SSDs) bevat en via een Ethernetkabel verbonden wordt met het netwerk. Eens een NAS verbonden is, wordt het gebruikt zoals een doorsnee file server. Gebruikers maken verbinding via een Ethernetconnectie en het TCP/IP protocol om bestanden op te slaan en uit te lezen.

Een SAN systeem werkt anders dan een NAS.

san-wat-is-het

Bij een NAS kan een gebruiker (met de juiste gebruiksrechten) rechtstreeks verbinding maken met het NAS volume en de bestanden beheren. Dat is bij een Storage Area Network meestal niet mogelijk. Gebruikers maken niet rechtstreeks verbinding, maar krijgen toegang via Fibre Channel.

Dit lijkt een onbeduidend verschil, maar het is wel degelijk een belangrijk onderscheid tussen een NAS en SAN. IP-netwerken, zoals die bij een NAS gebruikt worden, zijn voornamelijk ontworpen voor file level storage. In andere woorden; ze zijn ideaal om bestanden te beheren op file servers, web servers, enz.

Een Storage Area Network maakt geen gebruik van file level storage, maar van block level storage (via Fibre Channel – lees hier het verschil tussen beide opslagtechnieken). Dit zorgt ervoor dat een SAN veel sneller is. Block level storage is een efficiënter protocol waardoor datatransfers razendsnel gebeuren.

Bovendien communiceert Fibre Channel direct met de opslagapparaten. Hierdoor wordt een externe datadrager als een lokaal opslagmedium getoond.  Wanneer u verbinding maakt met een NAS wordt deze als een network drive in Windows weergegeven, terwijl een SAN als lokaal wordt beschouwd.

Dit lokaal/extern verschil valt niet te onderschatten. Windows laat immers toe om applicaties op een lokale datadrager te installeren, maar niet op een netwerkschijf.

Voordelen van een SAN systeem

Een Storage Area Network wordt meestal gebruikt door grote ondernemingen. SAN heeft immers een belangrijk voordeel: consolidatie. Dat maakt het uniform beheer van duizenden of miljoenen bestanden een pak eenvoudiger.

Daarnaast is een Storage Area Network bijzonder snel. SAN’s maken doorgaans gebruik van een technologie genaamd ‘Fibre Channel’, die tot wel 128 gigabit per seconde aan kan. Bovendien verloopt het dataverkeer in een SAN via een eigen privaat netwerk, waardoor het niet beïnvloed wordt door ethernetverkeer en andere bottlenecks.

Een SAN zorgt tevens voor een betere benutting van de beschikbare opslagcapaciteit. Alle opslagapparaten worden beheerd als een enkele entiteit, waardoor er minder capaciteitsverspilling is.

Ook de schaalbaarheid is een belangrijk voordeel van een Storage Area Network. Het systeem kan makkelijk uitgebreid worden met tientallen of zelfs honderden nieuwe opslagmedia, zonder een reboot.

Tenslotte is er nog de betrouwbaarheid. SAN heeft een hoog uptimegemiddelde omdat er geen heropstart nodig is voor aanpassingen. Ook voor snelle data backups is een SAN perfect geschikt.

Nadelen van een Storage Area Network

Helaas is geen enkel systeem perfect. Ook een SAN heeft nadelen, zoals:

1) De kostprijs.

Het opzetten van een Storage Area Network is een substantiële investering die niet voor elk type onderneming interessant is. Voor kleinere bedrijven zijn er meestal goedkopere software-gebaseerde alternatieven.

2) Dataverlies.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dataverlies bij SAN servers, waaronder een virusbesmetting, het falen van meerdere schijven op hetzelfde moment en het onopzettelijk formatteren van een volume. Ook brand, overstromingen en blikseminslagen kunnen voor dataverlies zorgen.

Hoewel we de kostprijs van een SAN systeem niet kunnen laten dalen, kunnen we wel helpen bij dataverlies. Stellar is namelijk een expert in SAN data recovery.

SAN data recovery

Stellar is de ideale partner voor SAN data recovery. Dankzij ons team van ervaren specialisten, ISO-gecertificeerd CLASS 100 clean room laboratorium en geavanceerde SAN recovery technieken behalen wij een erg hoog slaagpercentage.

Contacteer ons vandaag nog voor meer informatie.

san hp eva san

Stellar Data Recovery office Belgium

Stellar Data Recovery
Rue des Colonies 11
1000 Brussel
België

Tel: +32 (0)2-808 9025
Fax: +32 (0)2-808 90 28
E-Mail:
Website: www.stellar.be

Stellar Office Netherlands

Stellar Data Recovery
Zonnebaan 39
3542 EB Utrecht
Nederland

Tel: +31 (0)30 – 7600 700
Fax: +31 (0)30 – 7600 709
E-Mail:
Website: www.stellar.nl

Wij zijn er om u te helpen...