Uw vraag direct beantwoorden : 02-808 9025

Menu Hide

Aanmelden gegevensdrager

Call Me

Brussel, 19 januari 2016. Dit is een indrukwekkend voorbeeld van een harde schijf reparatie.
Natuurlijk kennen we allemaal nog de grammofoonplaat; een ronddraaiende schijf met een lange spiraalvormige groef. Door deze groef liep een kleine naald. Als je naar een LP aan het luisteren was en er kwam stof in de groef, dan hoorde je tikkende geluiden. Deze stofdeeltjes moest je met een zachte antistatische doek afvegen.

Waargebeurd: harde schijf repareren op de keukentafel

Tegenwoordig zijn langspeelplaten (zo goed als) verleden tijd. Harde schijven voeren de bovenhand. Wanneer de harde schijf gaat tikken, maak je hem even open op de keukentafel en veeg je er het stof af. Dichtmaken en de schijf is opnieuw klaar voor gebruik…

Dat is althans wat een van onze klanten dacht toen hij zijn harde schijf hoorde tikken en niet meer door de PC werd herkend. Hij wilde het toestel repareren met een simpele schoonmaakbeurt.

harde schijf repareren, ook vol met stof?

Deze HDD zit vol met stofdeeltjes

Harde schijf los in de jaszak

Na veel poetsen en vegen was het probleem echter niet opgelost. Dan maar naar Stellar gebeld om de schijf naar het labo in Utrecht te brengen voor een reparatie. Eenmaal aangekomen haalde de klant – alsof het gewoonste zaak van de wereld was – de losse harde schijf uit de zak van zijn winterjas, nog steeds zonder deksel! Onze medewerkers hadden zoiets nog nooit meegemaakt.

snoopy maakt veel stof op de harde schijf.

stofdeeltjes op de harde schijf

Spoeddienst

Natuurlijk hebben we de harde schijf direct in ontvangst genomen en naar onze spoeddienst gebracht. In de cleanroom kreeg het toestel een grondige reinigingskuur en werd een nieuwe koppenset geïnstalleerd. Met succes, want alle data kon naar een nieuwe datadrager overgezet worden. Missie geslaagd!

Onderstaande tabel laat goed zien hoeveel stofdeeltjes wij produceren als we stilstaan (100.000 stofdeeltjes per minuut), als we langzaam lopen (5.000.000 stofdeeltjes per minuut), of springen (100 miljoen stofdeeltjes per minuut).

Deze gegevens illustreren hoe moeilijk het is om een harde schijf te repareren. Ieder van deze stofdeeltjes kan namelijk een headcrash veroorzaken en grote schade aan de snel draaiende platters teweegbrengen.

People activity Rate of Particle Production per hour (0,3 microns and larger)
Motionless (standing or seated) 100.000
Walking about 2 mph 5.000.000
Walking about 3 mph 7.000.000
Walking about 5 mph 10.000.000
Horse Play 100.000.000

De lees/schrijfkoppen van een harde schijf zweven boven de platter op een afstand die 5.000 keer kleiner is dan de diameter van een menselijke haar. Je kan het vergelijken met een verkeersvliegtuig dat 10 centimeter boven de grond vliegt.

een harde schijf repareren is nanometer werk

De lees/schrijfkoppen van een harde schijf zweven boven de oppervlakte van de platter op een afstand van 5.000 keer kleiner dan de diameter van een menselijke haar. je kunt het vergelijken met een verkeersvliegtuig dat 10 centimeter boven de grond vliegt.

Eind goed, al goed

Eind goed al goed. De harde schijf werd gerepareerd en alle data teruggehaald. Maar het scheelde niet veel of de eigenaar had zijn data nooit meer teruggezien.

Ons advies

Harde schijf repareren? Een HDD is geen LP. Schroef een harde schijf nooit zelf open. Het toestel mag alleen gerepareerd worden door professionals in de gecontroleerde omgeving van een data recovery cleanroom.