Uw vraag direct beantwoorden : 02-808 9025

Menu Hide

Aanmelden gegevensdrager

Call Me

Het leuke aan een laptop of andere computer is dat u makkelijk upgrades kan uitvoeren. U kan bijvoorbeeld een oude grafische kaart vervangen door een nieuwer model of extra werkgeheugen installeren. Sommige mensen vervangen de harde schijf van hun laptop of desktop. Dat doen ze meestal omwille van twee redenen:

  1. Ze willen meer opslagcapaciteit, omdat hun huidige harde schijf bijna vol is,
  2. Ze willen meer snelheid, zodat programma’s sneller laden.

Een oude harde schijf laptop of desktop vervangen door een performanter model is dan een uitstekende oplossing. Hoe u dat doet, leest u hieronder.

PS: Dit is een beknopte handleiding om een harde schijf te vervangen. Voor meer informatie kan u zich wenden tot een IT-specialist.

Harde schijf desktop vervangen

De harde schijf van een desktop computer vervangen, gaat als volgt:

Stap 1: De nieuwe harde schijf aansluiten

Een HDD vervangen en alle gegeven overzetten naar het nieuwe opslagmedium kan op verschillende manieren. Bij een desktop computer kan u meerdere schijven aansluiten. Open de behuizing en verbind de nieuwe schijf met het moederbord via een SATA-kabel.

Stap 2: De schijf initialiseren

Windows zal een nieuwe schijf niet automatisch inladen. U moet deze eerst initialiseren. Dat kan door de toetsencombinatie Windows-toets + R in te houden en het commando diskmgmt.msc te gebruiken.

Windows zal alle schijfstations scannen. U krijgt waarschijnlijk een melding dat er een nieuwe schijf is aangesloten. Klik op OK om met de initialisatie te starten.

Stap 3: De gegevens klonen

De meest eenvoudige manier om data van de oude naar de nieuwe schijf te kopiëren, is via cloning software. Met de hulp van Google zal u ongetwijfeld enkele voorbeelden van deze tools vinden. Sommige zijn gratis, andere betalend.

Met deze software wordt een exacte kopie gemaakt van de bestaande hoofdschijf (meestal C:\) naar een nieuwe schijf. Controleer zeker de bron- en doelschijf om problemen te vermijden! En vergeet niet dat de capaciteit van de doelschijf groter moet zijn dan de totale bestandsgrootte van de bronschijf.

Tip: het is een goed idee om op dit punt ook een recovery disk te maken op een USB drive of een DVD. Indien er later problemen zijn, kunt u hierop terugvallen.

Stap 4: De gekloonde schijf testen

Bij een desktop computer kan u de computer afsluiten en de kabels van de te vervangen harde schijf ontkoppelen, terwijl de nieuwe schijf wel blijft aangesloten. Wanneer u de computer opzet, zou deze zonder problemen moeten opstarten. Is dat niet het geval, dan kan u bovenstaande proces terugrollen en de oude harde schijf gebruiken of de recovery disk inzetten.

Meer informatie over de vervanging van een harde schijf is op deze pagina te vinden.

Harde schijf laptop vervangen

Om de harde schijf van een laptop te vervangen, gaat u iets anders te werk:

Stap 1: Een tweede schijf aansluiten

Een laptop heeft slechts plaats voor één harde schijf. In dit geval moet u een USB-behuizing of docking station voor de nieuwe schijf gebruiken.

Stap 2: De schijf klonen

In de tweede stap moet u – net zoals bij een desktop – de gegevens van de oude harde schijf naar de nieuwe overzetten. Hiervoor bestaat gespecialiseerde software. Kijk even online om meerdere alternatieve te ontdekken.

Stap 3: De oude harde schijf laptop vervangen

Van zodra de nieuwe schijf klaar is voor gebruik, kan u deze verwisselen met de oude schijf. Haal de laptop eerst uit het stopcontact en verwijder de batterij. Daarna kan u de oude harde schijf vervangen door de nieuwe. De laptop zou nu zonder problemen moeten opstarten.

Een harde schijf vervangen: kostprijs

U vraagt zich misschien af: hoeveel kost de vervanging van een harde schijf?

Als u alles zelf doet, betaalt u enkel de aankoopprijs van de nieuwe schijf. Deze prijs is afhankelijk van het type opslagmedium (HDD of SSD) en de capaciteit (250 GB, 500 GB, 1 TB,…).

U kan dit ook door een specialist laten doen. In dit geval ligt de kostprijs van de vervanging hoger. Er worden immers werkuren aangerekend. Deze liggen doorgaans tussen de €30 en €50. Daarnaast verplichten sommige ondernemingen om de nieuwe schijf bij hun aan te kopen.

Onbetaalbaar advies: maak regelmatig een backup

De vervanging van een harde schijf is iets dat u bewust doet, omdat u graag meer opslagcapaciteit heeft of van meer snelheid wilt genieten.

Helaas bent u soms verplicht om een nieuwe schijf te installeren, bijvoorbeeld omdat de oude kapot is. Die situaties doen zich altijd onverwachts voor. Daarom raden wij aan om regelmatig een backup te maken van uw (belangrijke) gegevens. Dat kan u heel wat zorgen besparen.

76% van de mensen vond dit kennisbank nuttig