Home Hide

Is uw onderneming beschermd tegen datalekken?

Brussel | 15 mei 2015 – Dataverlies bij ondernemingen gebeurt in veel gevallen per ongeluk. Denk maar aan een gecrashte harde schijf of schade door een blikseminslag. Maar soms is er kwaad opzet in het spel. Cybercriminelen kunnen moedwillig de IT-infrastructuur van ondernemingen viseren en voor duizenden, soms zelfs miljoenen euro’s schade aanrichten. Is uw bedrijf tegen deze datalekken beschermd?

1,76 miljard euro per jaar

In het rapport ‘The Future of Cybercrime and Security‘ werpt Juniper Research een blik op de toekomst van cybercriminaliteit. Ze schatten dat – globaal gezien – de kost van datalekken in 2019 zal oplopen tot maar liefst 1,76 miljard euro. Dat is bijna een verviervoudiging van diezelfde kost in 2015!

Juniper Research verwacht tevens dat deze hackers steeds professioneler te werk gaan. Het aantal ‘casual hacks’ zal afnemen, maar de succesratio zal omhoog gaan.

Daarnaast blijven klassieke systemen het belangrijkste doelwit. Mobiele apparaten en het ‘internet of things’ worden steeds populairder, maar ze vormen niet de grootste bedreiging.

‘Currently, we aren’t seeing much dangerous mobile or IoT malware because it’s not profitable. With the absence of a direct payout from IoT hacks, there is little motive for criminals to develop the required tools’, zegt auteur James Moar.

Bescherming tegen datalekken

Er zijn diverse manieren om gevoelige data te beschermen tegen cybercriminelen. Wij geven u alvast enkele tips:

  • Zorg voor een encryptie van belangrijke gegevens.
  • Denk aan softwarebeveiliging, zoals firewalls, antivirus, malware scanners, enz.
  • Doe regelmatig tests om de veiligheid van uw IT-infrastructuur te testen. Schakel hiervoor eventueel een externe firma in.
  • Zorg dat er een noodplan klaarstaat in geval van een datalek.
  • Geef werknemers enkel toegang tot bestanden die ze nodig hebben. Houd een logboek bij van dataverkeer tussen werknemers.
  • Vergeet niet om regelmatig backups te maken die u kan gebruiken in geval van nood.
  • Zorg dat uw systemen steeds up-to-date zijn en voorzie trainingssessies voor het IT-personeel zodat ze op de hoogte zijn van de nieuwste veiligheidsrisico’s- en oplossingen.
  • Datalekken kunnen erg kostelijk zijn. Om dit risico te beperken is het interessant om een verzekering tegen datalekken af te sluiten.

De oplossingen van Stellar

Bent u het slachtoffer van een datalek? Dan kunnen wij u helpen. Stellar biedt verschillende oplossingen aan, zoals database recovery en forensische onderzoeken. Bel voor meer informatie over onze diensten met onze adviseurs via het nummer 02-808 90 25.

Laboratorium Tour Video
Wij zijn er om u te helpen...