Uw vraag direct beantwoorden : 02-808 9025

Menu Hide

Aanmelden gegevensdrager

Call Me

Brussel | 11 februari 2015 – Dataverlies is de nachtmerrie van elke computergebruiker. Al die belangrijke bestanden in een handomdraai weg, u zou voor minder gek worden. Om deze penibele situatie te vermijden, is het best om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Onder het motto ‘een gewaarschuwd man is er twee waard’, geven we 6 handige tips om dataverlies te voorkomen.

1. Backups maken

Regelmatig backups maken is de gouden regel van dataverliespreventie. Zorg ervoor dat u op regelmatige tijdstippen een kopie van alle belangrijke gegevens maakt. Door deze kopie op een andere plek te bewaren (een aparte server, externe harde schijf, enz.) bent u beter beschermt tegen dataverlies. In geval van nood kan u immers de gekopieerde bestanden gebruiken.

Spijtig genoeg vergeten heel wat mensen om een backup te maken. Daarom is het een goed idee om dit proces te automatiseren. Zo hoeft u zich geen zorgen meer te maken omtrent de creatie van een backupbestand. Vergeet tenslotte niet om uw backups te testen. Soms kan een fout de gegevens onbruikbaar maken.

2. Gebruik beschermingssoftware

Een van de belangrijkste oorzaken van dataverlies zijn virussen en malware. Een goede softwarebescherming is dan ook aan te raden. Zorg er wel voor dat deze software up to date is, anders hebben de nieuwste virussen vrij spel.

Virussen vermijden doet u niet alleen met software, maar ook met uw gezond verstand. Open daarom nooit verdachte emailbijlagen en pas op met download-sites en filesharing-netwerken.

3. Overspanningsbeveiliging

Dataverlies kan ook door externe factoren veroorzaakt worden. Denk maar aan overspanning ten gevolge van een blikseminslag – niet alleen door een directe inslag maar ook bij een blikseminslag in de buurt. Om dit te vermijden is het een goed idee om een overspanningsbeveiliging te gebruiken. Zo worden uw datadragers beschermt tegen plotse energiepieken.

Nog een tip: zorg ervoor dat uw brandverzekering schade door overspanning dekt. Dit kan u heel wat geld en kopzorgen besparen.

4. Let op de tekenen

Hoort u een tikkend of krassend geluid in uw harde schijf? Sluit uw computer dan zo snel mogelijk af en trek de stroomkabel uit. Dit geluid kan er namelijk op wijzen dat de magneetknop de schijf raakt, waardoor deze beschadigt wordt (ook wel een headcrash genoemd). In dit geval neemt u best contact op met een datarecovery specialist, zoals Stellar.

5. Draag zorg voor uw datadrager

Sommige datadragers zijn beter bestand tegen schokken en temperatuurschommelingen dan andere. Maar we raden aan om steeds voorzichtig te zijn met uw apparatuur. Zet het toestel dus niet in vochtige ruimtes en vermijd oververhitting naast een verwarmingstoestel.

6. Gebruik data recovery software

Dataverlies hoeft niet altijd permanent te zijn. Met de juiste software kan u gewiste gegevens op een eenvoudige manier terughalen. Wij hebben bijvoorbeeld een ruim aanbod data recovery software voor verschillende besturingssystemen en toepassingen.

Bent u niet helemaal thuis in deze software? Schakel dan de hulp van een expert in. Contacteer ons via de contactpagina en ontdek hoe wij uw dataverlies kunnen tegengaan.

76% van de mensen vond dit data recovery blog nuttig